Laagjes afpellen…wat een onzin!

chaos in je hoofd

Tijdens ons eerste gesprek kijkt Y me wanhopig aan en zegt: het is een enorme chaos in mijn hoofd; er moeten nog heel wat laagjes af voor ik bij mijn kern kom hoor!

Ik zeg: er zijn geen laagjes, dat is gekkigheid van de aap om jou klein en gevangen te houden.

Ik hoor dat echt heel vaak hoor… het idee dat er laagjes zijn… dat het een lange en ingewikkelde weg is… dat er nog veel stappen nodig zijn om bij je wezenlijk zelf uit te komen; bij dat deel van jezelf dat onveranderlijk in rust en vrede is.

Uren mediteren, eindeloos veel boeken lezen, ellenlange gesprekken voeren…

Ooit zei iemand tegen mij, toen we het hadden over chaos in je hoofd en mijn verlangen me te verbinden met de stilte en liefde in mezelf:: “daar ben je nog niet aan toe, je hebt eerst nog werk te verrichten.”

Gekkigheid!

Er is maar 1 stap: in plaats van je te identificeren met je gedachten (de chaos in  je hoofd), identificeer je je met de waarnemer van je gedachten. 

Over de aap, het denken en het ego

Ik zal het uitleggen.

Ik heb – net als ieder ander mens – een aap in mijn hoofd. En die aap is ongelofelijk druk en creëert een enorme chaos in je hoofd. Hij bemoeit zich met van alles en nog wat en heeft commentaar op alles wat ik zeg en doe. Hij vraagt de hele dag om aandacht.

De aap staat symbool voor het denken. Wanneer je je identificeert met je denken, maak je als het ware een “beeld” van jezelf… een illusie… en dat is het ego.

Dus: aap = denken = ego.

chaos in je hoofd

Het ego is op zich geen probleem natuurlijk. Het wordt pas een probleem wanneer het ego -het onware beeld van jezelf – ongelukkig is omdat het zich bang, niet goed genoeg of kwetsbaar voelt. Zo ontstaat er chaos in je hoofd. 

We zijn namelijk gewend geraakt om alles wat die aap zegt te geloven:

 • ik ben niet goed genoeg, anderen kunnen “het” veel beter
 • ik moet de ander (je moeder, je klanten) redden
 • ik verdien het niet om een succesvol bedrijf te hebben
 • eigenlijk kan ik er niets van… straks val ik door de mand.

De oplossing

De oplossing om van de chaos in je hoofd af te komen is dus:

 • niet meer klakkeloos te geloven wat die aap zegt.
 • te onderzoeken of die aap de waarheid wel spreekt.
 • uit te vinden waar de aap bang voor is.
 • om liefdevol – als een moeder voor haar kind – te luisteren naar je gedachten en alle oordelen, meningen en adviezen te zien voor wat ze zijn… onschuldige vergissingen.

Jij bent niet je gedachten, jij bent niet je aap, jij bent niet je ego… je bent de waarnemer van je gedachten.

Het is maar één stap: de bereidheid om je gedachten waar te nemen en te onderzoeken ipv mee te gaan in het drama van de aap.

Nou hoor ik je denken: maar waarom maakt die aap het dan zo ingewikkeld?

(een waarom vraag is overigens altijd een ego vraag, wanneer je vanuit de waarnemerspositie kijkt, dan zijn de dingen zoals ze zijn)

De aap heeft een enorm belang bij de zaken ingewikkeld maken. Hij wil graag dat het heel moeilijk is om je te verbinden met het wezenlijk zijn. En daar is die aap heel handig in. Zodra je je echt wezenlijk liefdevol en vredevol voelt, komt de aap weer met een belemmerende gedachte: jaa… nu is het even zo, maar straks zit je gewoon weer in de shit hoor. Van de ene saboterende gedachte duikel je al snel in de andere….

Maar waarom doet die aap dat?

Stel je voor...

Wat zou er gebeuren als je niet meegaat in het drama van het denken… als je de aap doorziet… als je samenvalt met wie je werkelijk bent, onveranderlijke liefde en vrede?

Dan verdwijnt de aap, dan verdwijnt het onware beeld van jezelf… dan val je niet meer samen met de vorm die je denkt dat je bent.. En dat wil die aap helemaal niet… dat wil jouw ego helemaal niet. Jij wil je onderscheiden van de ander.. jij bent bang om op te gaan in de universele liefde. Bang om alles waarvan jij dacht dat het jou uniek maakte, op te geven. 

Herken je dit? Herken je die angst voor volledige overgave? laat het me weten… 

 

6 reacties op “Laagjes afpellen…wat een onzin!”

 1. Hi, hoe kom je bij je wezenlijke zelf bij het nemen van beslissingen. Waar ook financiële afwegingen meespelen, fysieke beperkingen etc. Wat is dan commensens en wat de aap?

 2. Hai Rilana,

  Een makkelijke manier om je beslissingen te nemen vanuit jeZelf en niet vanuit externe afwegingen is: waar ben ik bang voor (opschrijven…angst is altijd het ego) en vervolgens hoe kan ik hier vanuit liefde naar kijken.

  Dan stap je vanuit angstgedachten, naar wezenlijke liefde. Het klinkt te simpel voor woorden, en eigenlijk is dat het ook.

 3. Zeker, heel herkenbaar! Existentiële angst om alleen te (komen) staan heeft ieder in zich. Logisch, als baby kun je ook niet overleven zonde r de ander. Dus willen we bij de ander, de groep horen en niet alleen komen te staan. Let maar eens op bij alle “aap” – gedachten: uiteindelijk zijn ze hierop terug te voeren. Jouw ego wil niet “oplossen”… Vaak bedank ik mijn ego voor het onbewust beschermen om alleen te staan en stel ik deze gerust. Uiteindelijk zijn we allemaal verbonden mat zoveel licht, liefde en kracht als we durven vertrouwen op het universum en op onze eigen gevoelsmatige verbinding hiermee. Nog heel wat werk te dien voor de (westerse) mens die zo ver van hart en gevoel afstaat en alles wil beredeneren… Interessante weg hebben we te gaan als mensheid. Kiezen voor donker (ego, ik, zelf) of licht(samen, ki, vertrouwen), dat mogen we iedere keer weer uit eigen vrije wil doen. Is niet altijd makkelijk… Vraagt de weg van vertrouwen ipv angst. Maar… is zo mooi om te bewandelen❣️

  1. Ach Angeline, precies zo is het. De aap, het ego, gelooft in de afscheiding… gelooft dat wij afgescheiden eenheden zijn. Maar… er bestaat geen zonnestraal zonder de zon, er bestaat geen golf zonder de zee. het is onmogelijk om afgescheiden te zijn, het ego is een illusie.
   Overigens, het idee dat het niet makkelijk is, of dat de westerse mens nog veel werk dient te doen.. is een ego gedachte. Er is niets voor nodig. Er is geen weg. Het is 1 stap. Je realiseren dat je niet je ego bent, maar de waarnemer van het ego. Natuuuuuuurlijk.. het ego, de aap vindt dit een angstaanjagende gedachte. Want, precies zoals je beschrijft.. als je je identificeert met de universele liefde die je bent, verdwijnt het ego. Die zal zich dus met hand en tand verdedigen en je wijsmaken dat het een heeeeeeele weg is. Dank voor je mooie reactie en ja.. wat een prachtige weg. Liefs, Inge

 4. Zeker, heel herkenbaar! Existentiële angst om alleen te (komen) staan heeft ieder in zich. Logisch, als baby kun je ook niet overleven zonder de ander. Dus willen we bij de ander, de groep horen en niet alleen komen te staan. Let maar eens op bij alle “aap” – gedachten: uiteindelijk zijn ze allemaal terug te voeren op deze angst. Jouw ego wil niet “oplossen”… Het wil je onbewust beschermen om alleen te komen staan en vaak stel ik het ego dan ook gerust. En dat geeft letterlijk rust! Uiteindelijk zijn we allemaal verbonden met zoveel licht, liefde en kracht als we durven vertrouwen op het universum en op onze eigen gevoelsmatige verbinding hiermee. Nog heel wat werk te doen voor de (westerse) mens die zo ver van hart en gevoel afstaat en alles wil beredeneren… Interessante weg hebben we te gaan als mensheid. Kiezen voor donker (ego, ik, zelf, beschermen vanuit angst) of licht(samen, ki, vol durven leven vanuit vertrouwen), dat mogen we iedere keer weer uit eigen vrije wil doen. Is niet altijd makkelijk… Vraagt overgave en zingeving op alles wat op jouw pad komt, goed of kwaad. Alles om jou als mens persoonlijk en spiritueel te laten groeien, te vertrouwen op je eigen weten en letterlijk te verlichten. Hoe mooi om zo je levenspad te bewandelen❣️

 5. מחפשים לקבל מסאז’ טוב ברעננה, קרוב לבית או למשרד?

  הציגו את תוצאות החיפוש על גבי מפה, במקום
  בצורה של רשימה ארוכה: כך תוכלו לבחור במהירות עיסוי שוודיברעננה, שיהיה קרוב אליכם יותר מכל האחרים.
  לרוב כל מעסה מקצועית מומחית בטיפול בשניים – שלושה סוגי עיסוי נוספים למעט עיסוי שוודי קלאסי.
  אך אם אתם מעוניינים בעיסוי מפנק
  ברעננה לצורכי הנאה ורגיעה או לרגל אירוע שמחה מסוים, תוכלו לקרוא במאמר זה
  על שלושה סוגי עיסוייםאשר מתאימים למטרה זו ויעניקו לכם יום בילוי מפנק ואיכותי במיוחד אשר סביר להניח שתרצו לחזור
  עליו שוב כבר בשנה שאחרי.
  זהו אחד מהעיסויים ברעננה הפופולאריים ביותר אשר לקוחות שאוהבים להתפנק מזמינים.
  אם אתם רוצים להפתיע אדם אהוב או לפנק
  את עצמכם ביום או בכמה שעות של שחרור לחציםומתחים, ספא ברעננה הוא המקום עבורכם.

  פינת ישיבה מוצלת, ובה ערסלים, שולחנות וספסלים מוקמה לא רחוק משם,
  ולאורך כל שעות היום מאכלסים אותה נגני גיטרה,
  זמרים, מאפרי גוף וציירים שנראים בתחילה כמו נערים במחנה
  קיץ. הארומתרפיה פנים רבים לה ופתרונות בתחומי גוף -נפש- נשמה .
  מרכז ספא רעננה הינו מרכז בו מתקיימים טיפולי גוף ונפש מגוונים שמטרתם לסייע לאדם להתרכז בעצמו ולנוח מנוחה
  אמיתית. בילוי של יום כיף מפנק במרכז ספא רעננה הינו אחת
  המתנות הטובות ביותר שתוכלו להעניק ליקרים לכם, וכמובן לעצמכם.

  My page: דירה דיסקרטית בחיפה

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar top