Over
Inge Orlemans

Ik wil altijd een gewone moeder. Maar mijn moeder zat niet met een kopje thee op mij te wachten als ik thuiskwam van school. Mijn moeder lag dronken in bed.

Mijn hele jeugd heb ik geprobeerd haar te redden. Hoe klein ik ook was, ik was ervan overtuigd dat het mijn schuld was dat zij te veel dronk en ongelukkig was. Ik voelde me hopeloos alleen, machteloos en in de steek gelaten.

Desondanks (echt geen idee hoe) haalde ik mijn Atheneum B diploma en ging ik Culturele Antropologie studeren aan de UvA.

Op een avond was ik uitgenodigd voor een feestje. Iedereen was vrolijk: er werd gedanst, gezoend en gelachen. Maar ik zat op een versleten ribfluwele bank en vertelde een studiegenoot over mijn moeder. Over hoe akelig het vroeger was en dat ik daardoor nu niet geconcentreerd kon leren, vreetbuien had, steeds dikker werd en verkeerde vriendjes aantrok. Mijn studiegenoot keek me medelijdend en begripvol aan.

Inge Orlemans - expert moeder dochter relaties

Mijn wezenlijke zelf

En toen gebeurde er iets bijzonders. Het was ineens alsof ik naar mezelf keek. Ik realiseerde me dat ik mijn verhaal voor de 483-ste keer vertelde. Dat ik het zó vaak verteld had dat het leek alsof ik mijn verhaal geworden was. Ik “zag” m’n verhaal… en was me zó bewust van het feit dat ik de waarnemer van mijn gedachten ben. En dat die waarnemer, dat wat ik diep van binnen ben, volmaakt vrij en liefdevol is; het oog van de storm. Daar waar het onveranderlijk rustig en vredig is.

Het was een transformerende ervaring en het startpunt van een prachtige reis: de verbinding met mijn wezenlijke zelf.

Een reis die mij voerde naar Afrika, waar ik kwam om “zielige” mensen te redden maar zoveel leerde van de ongelofelijk krachtige vrouwen daar.
Naar een baan als senior consultant bij Cap Gemini Ernst & Young, waar ik mooie opdrachten deed, maar me volledig niet op mijn plek voelde. (Voor de liefhebber, hier mijn volledige cv.) Naar (cliché… ik weet het) de mooiste rol in mijn leven, die van moeder.
Naar verschillende spirituele paden: de non-duale filosofie, het Kashmir Shaivism en de opleiding tot yoga en meditatie-docent.

De kracht van vergeven

Pas toen Een cursus in Wonderen op mijn pad kwam had ik mijn weg in ‘spiritueel’ opzicht gevonden. Ik leerde de kracht van werkelijk vergeven en hoe behulpzaam het is om voor AL mijn gedachten (zonder uitzondering) 100% verantwoordelijkheid te nemen.

De relatie met mijn moeder, de “pijn” die ik als kind had opgelopen, werd steeds meer een cadeau in prikkeldraad. Alle overtuigingen die langskwamen in mijn denken, alle oordelen die ik had over een ander en over mezelf, werden een uitnodiging om te ont-wikkelen. De relatie met mijn moeder veranderde in sneltreinvaart.

Mijn moeder kreeg Korsakov, daarna een cva en toen werd ze langzaam dement. Ik bezocht haar veel in het verzorgingshuis. Het werd steeds fijner om bij haar te zijn. Hoe boos, verdrietig of machteloos ze zich ook voelde, ik was er helemaal voor haar. En er gebeurde iets heel moois.. ook zij werd rustig en stil. En dan voelde ik me volmaakt en vrij… eindelijk wezenlijk verbonden met haar.

En dat had een enorm effect op andere aspecten in mijn leven: de opvoeding van mijn kinderen, mijn vriendschappen, mijn partnerkeuze. Ik voelde me steeds vrijer en tja.. gelukkiger.

Vergeef je moeder, vergeef jezelf

De impact op mijn business

Na een carrière als senior consultant bij Ernst & Young en directeur van een detacheringsbureau, startte ik in 2004 als zzp-er. Ik wilde meer vrijheid in mijn werk, meer rust en minder afhankelijk zijn van hiërarchische gekkigheid. Gewoon doen wat IK wilde en daar mijn geld mee verdienen.
Maar al snel merkte ik dat ik alleen maar nóg harder ging werken. Ik voelde me verantwoordelijk voor het geluk van mijn klanten en was bang dat ik door de mand zou vallen als ze ontdekten wie ik werkelijk was. En iedere keer op zoek gaan naar nieuwe klanten viel me veel zwaarder dan ik had bedacht want er moest natuurlijk wel brood op de plank.
Ik voelde me doodmoe en uitgeput

Tot ik me realiseerde dat de relatie met mijn moeder, de overtuigingen en oordelen die ik in mijn jeugd had aangenomen, natuurlijk ook van enorme invloed waren op mijn business.
En opnieuw keek ik naar die overtuigingen: ik ben niet goed genoeg, niemand zit op mij te wachten, ik ben niet waardevol, ik moet alles alleen doen.

Door de relatie met mijn moeder te helen ont-dekte ik wie ik werkelijk, diep van binnen ben. Toen ik vanuit mijn innerlijke kracht ging werken, kwam er veel meer flow in mijn business. Ik ging klanten aantrekken die echt aan de slag willen en zelf verantwoordelijkheid nemen. Ik ging steun vragen aan collega’s en ondersteuning inhuren op gebieden waar ik niet thuis in ben. En ik ging grote stappen in mijn business zetten. Ik heb van mijn passie mijn werk gemaakt, ik werk vanuit mijn hart, heb tijd voor mezelf (mijn hond, mijn tuin en mijn persoonlijke ontwikkeling) en verdien ik zoveel geld dat ik projecten in Afrika kan ondersteunen.

De afgelopen jaren heb ik meer dan
450 vrouwen in mijn leeromgeving begeleid en tientallen vrouwen 1 op 1 gecoacht.

Dit is wat anderen over mij zeggen

Licht en lucht in mijn bedrijf en in mij

Eerst kon ik niet geloven dat de verstoorde relatie met mijn moeder, zoveel impact had – zelfs op mijn werk! De prettige kennismaking met Inge maakte dat ik een traject met haar ben ingegaan. Ik leerde tot de kern te komen, wie ben ik nou eigenlijk? Wat is mezelf, en wat zijn gedachten, angsten, beelden die ik heb gecreeerd. Inge is ontzettend lief en tegelijk ook heel direct. Ik werd bewust van alle oordelen die ik zelf had bedacht, over mijn moeder, maar ook over de mensen om mij heen en mezelf. Ik voelde veel meer ruimte en durf beter voor mezelf op te komen in werksituaties.

- Sanne Vos, zelfstandig ondernemer -

Een verdubbeling van mijn omzet EN veel meer plezier!

“Inge is een warme en liefdevolle coach. Ze heeft me doen inzien dat ik me verstopte achter oude verhalen en belemmerende gedachten en dat ik mezelf daarmee goed in de weg zat. Door met haar te werken leerde ik dit ‘stemmetje in mijn hoofd” – dat verdacht veel leek op mijn moeders verwachtingen – te doorzien. Inge hielp mij om mijn eigen wensen en verlangens te ontdekken. Ik sta nu zoveel meer in mijn kracht, mijn omzet is verdubbeld en ik heb eindelijk een goed lopende praktijk met tevreden klanten.. 

- Jean Goldstone, reiki master -

10 dingen die je nog niet wist over mij

1
Ik ben allergisch voor zweverig geleuter, ik heb niets met vorige levens en trek niet iedere ochtend een engelenkaart. Maar ik wéét dat ons ware zelf volmaakt vrij is, onveranderlijke liefde. Door je met deze universele liefde te verbinden, transformeert je leven 180 graden. Dat is waarom ik mezelf een no nonsense spiritueel leraar noem.
2
Ik ben geboren met 12 vingers – 2 extra pinkjes – en op de kleuterschool wilde niemand hand in hand lopen met mij. Ze zijn dan ook operatief verwijderd. Als het vriest voel ik nog steeds de littekens vervelend trekken. Thank God dat de winters in Nederland steeds zachter worden.
3
Ik werd vroeger “moeder’s apegatje” genoemd: mijn moeder was mijn alles en ik vond het heerlijk om op haar schoot te zitten. Ik begreep er helemaal niets van dat ze regelmatig raar en onverstaanbaar sprak en zwalkend door de kamer liep. Toen ik ontdekte dat ze alcoholiste was stortte mijn wereld in elkaar. Waarom? Wat deed ik verkeerd? Gelukkig ontdekte ik de kracht van werkelijk vergeven zodat ik niet meer vanuit het verleden, maar vanuit zachtheid naar mijn moeder ging kijken. Onze relatie ontwikkelde zich vanuit machteloosheid naar wezenlijke liefde. Op 27 december 2018 overleed mijn moeder. Heel rustig blies ze haar laatste adem uit in het bijzijn van mijn zoon en mij. Het voelde warm, rustig en vredig.
4
Ik heb Culturele Antropologie gestudeerd aan de Universiteit van Amsterdam en ben gespecialiseerd in vrouwen en machtsrelaties. In de jaren dat ik projecten deed in Afrika werd ik diep geraakt door de kracht en wijsheid van de moeders die ik daar ontmoette. Dat is van invloed geweest op mijn leven: wat een moed, wat een power en wat een verbinding met het hier en nu.
5
Ik werkte jarenlang als senior consultant bij Cap Gemini/Ernst & Young waar iedereen een stemmig en sjiek (mantel)pak droeg. Ik niet hoor, ik fladderde rond in een rode linnen broek en was totaal niet geïnteresseerd in de nieuwe lease Audi. Als ik 's middags om 5 uur naar huis ging werd me gevraagd of ik de middag vrij had genomen. Een mooie reden om zzp-er te worden en veel bij mijn zoon te kunnen zijn.
6
Elf jaar geleden haalde ik een kruising herder/rottweiler uit het asiel. Ze vonden hem "onhandelbaar" en hij zou worden afgemaakt. Ik viel als een blok voor hem en noemde hem Donald (tijdperk vóór Trump). We gingen eindeloos trainen en hij leerde me dat als ik vanuit rust grenzen aangaf, hij ALTIJD luisterde. Onlangs hebben we hem laten inslapen - bijna 13 jaar oud. Donald is nog steeds de projectie van mijn oneindige vertrouwen in de universele liefde en is een groot geschenk in mijn leven.
7
Ik raak helemaal van de leg als ik een bos bloemen krijg. Geen idee wat ik er mee moet; dat gedoe met afsnijden, voeding erbij en ik heb nooit de goede vaas in huis. En die stank na een paar dagen... jakkie. Bloemen horen voor mij in de tuin te staan, lekker met hun wortels in de aarde.
8
Ik ben een geïnitieerd meditatiedocent en heb een opleiding afgerond in non-duale filosofie. Ik vond het allemaal prachtig maar erg vanuit je hoofd. Want hoe doe je dat in de praktijk, met een gezin, een baan, een hond, het huishouden… Pas nadat "Een cursus in Wonderen" op mijn weg kwam en ik gepassioneerd de lessen ging doen, ontdekte ik dat juist het dagelijks leven mijn leerschool is... super praktisch.
9
De verslaving van mijn moeder zette het hele gezin op losse schroeven. Knetterende ruzies, een moeder die het volledige opgaf en dronken in bed lag, zussen die wegliepen om nooit meer terug te keren. Ik heb daarom mijn eigen familie gecreëerd: de liefste man van de wereld (sorry, die heb ik), de meest geweldige zoon (idem) en schoonste dochter, een geweldige bonus-dochter, 2 prachtige honden en een zelfbenoemde kleine zus.
10
Als kind droomde ik regelmatig dat ik in een kleine, benauwde ruimte woonde, waar ik me niet thuis voelde. Pas later kreeg de droom een prachtige betekenis: in de ruimte was een deur die ik eerder niet gezien had. Ik deed de deur open en liep een stralende, oneindig grote ruimte in.
Previous
Next
Scroll naar top

Ben jij benieuwd naar de invloed van jouw moeder op jouw business?

Doe dan mijn test en ontdek het in enkele minuten!