Inge Orlemans

Mentor voor vrouwelijke ondernemers met een ingewikkelde moeder-dochter relatie

Ik wilde altijd een gewone moeder.

Maar mijn moeder zat niet met een kopje thee op mij te wachten als ik thuiskwam van school. Mijn moeder lag dronken in bed.

Mijn hele jeugd heb ik geprobeerd haar te redden. Hoe klein ik ook was, ik was ervan overtuigd dat het mijn schuld was dat zij te veel dronk en ongelukkig was. Ik voelde me hopeloos alleen, machteloos en verdrietig.

Desondanks (echt geen idee hoe) haalde ik mijn Atheneum B diploma en ging ik Culturele Antropologie studeren aan de UvA.

Op een avond was ik uitgenodigd voor een feestje. Iedereen was vrolijk: er werd gedanst, gezoend en gelachen. Maar ik zat op een versleten ribfluwelen bank en vertelde een studiegenoot over mijn moeder. Over hoe akelig het vroeger was en dat ik daardoor nu niet geconcentreerd kon leren, vreetbuien had, steeds dikker werd en verkeerde vriendjes aantrok. Mijn studiegenoot keek me medelijdend en begripvol aan.

Inge Orlemans - expert moeder dochter relaties

Mijn wezenlijke zelf

En toen gebeurde er iets bijzonders. Het was ineens alsof ik naar mezelf keek. Ik realiseerde me dat ik mijn verhaal voor de 483-ste keer vertelde. Dat ik het zó vaak verteld had dat het leek alsof ik mijn verhaal geworden was. Ik “zag” m’n verhaal… en was me zó bewust van het feit dat ik de waarnemer van mijn gedachten ben. En dat die waarnemer, dat wat ik diep van binnen ben, volmaakt vrij en liefdevol is; het oog van de storm. Daar waar het onveranderlijk rustig en vredig is.

Het was een transformerende ervaring en het startpunt van een prachtige reis: de verbinding met mijn wezenlijke zelf.

Een reis die mij als cultureel antropologe voerde naar Afrika, waar ik kwam om “zielige” mensen te redden maar zoveel leerde van de ongelofelijk krachtige vrouwen daar.
Naar een baan als senior consultant bij Cap Gemini Ernst & Young, waar ik mooie opdrachten deed, maar mezelf volledig kwijtraakte.
Naar (cliché… ik weet het) de mooiste rol in mijn leven, toen ik zelf moeder werd.
Naar verschillende spirituele paden: de non-duale filosofie, het Kashmir Shaivism en de opleiding tot yoga- en meditatiedocent.

De kracht van liefde

Pas toen Een cursus in Wonderen op mijn pad kwam had ik mijn weg in ‘spiritueel’ opzicht gevonden. Ik leerde de kracht van liefde door werkelijk te vergeven. Ik werd me bewust van al mijn belemmerende gedachten en leerde hoe ik ze kon helen. En ik ontdekte hoe behulpzaam het is om voor AL mijn gedachten (zonder uitzondering) 100% verantwoordelijkheid te nemen.

De relatie met mijn moeder, de “pijn” die ik als kind had opgelopen, werd steeds meer een cadeau in prikkeldraad. Alle overtuigingen die langskwamen in mijn denken, alle oordelen die ik had over een ander en over mezelf, werden een uitnodiging om te ont-wikkelen. De relatie met mijn moeder veranderde in sneltreinvaart.

Mijn moeder kreeg Korsakov, daarna een cva waardoor ze eenzijdig verlamd raakte en niet meer kon praten. Daarna werd ze langzaam dement. 

Ik bezocht haar veel in het verzorgingshuis. Het werd steeds fijner om bij haar te zijn. Hoe boos, verdrietig of machteloos ze zich ook voelde, ik was er helemaal voor haar.  Ik hoefde haar niet meer te veranderen, ik zag voorbij haar ziek-zijn, aan haar huilen en zuchten. Ik zag haar steeds meer als wie zij werkelijk is: een manifestatie van liefde. En er gebeurde iets heel moois.. ook zij werd rustig en stil. Ik voelde me eindelijk wezenlijk verbonden met haar en (daardoor) met mezelf. 

Dat had een enorm effect op andere aspecten in mijn leven: de opvoeding van mijn kinderen, mijn vriendschappen, mijn relatie… ik voelde me steeds meer verbonden met mezelf: liefdevol, rustig en blij. 

(Even helemaal tot het einde kijken.)

De impact op mijn business

Na een goedbetaalde carrière als senior consultant bij Ernst & Young en directeur van een detacheringsbureau, startte ik in 2004 als zzp-er. Ik wilde meer vrijheid in mijn werk, meer rust en minder afhankelijk zijn van hiërarchische gekkigheid. Gewoon doen wat IK wilde en daar mijn geld mee verdienen.
Maar al snel merkte ik dat ik alleen maar nóg harder ging werken. Ik voelde me verantwoordelijk voor de resultaten van mijn klanten en was bang dat ik door de mand zou vallen als ze zouden ontdekken wie ik werkelijk was: onbekwaam en onzeker. Het viel me zwaar om iedere keer op zoek te gaan naar nieuwe klanten; ik leefde van mijn spaargeld. Ik voelde me doodmoe en zwaar. 

Inge Orlemans | Mentor vrouwelijke ondernemers

Tot ik me realiseerde dat ik de belemmerende overtuigingen en oordelen die ik in mijn jeugd had aangenomen, naadloos had gekopieerd in mijn ondernemerschap en dat het me belemmerde om vanuit verbinding en een diep vertrouwen te ondernemen. 

Door de relatie met mijn moeder te helen,  door oude verhalen, belemmerende overtuigingen, patronen en gedachten te doorzien, kwam ik dichter bij mijn wezenlijke zelf. Ik ging luisteren naar mijn innerlijke stem en me afstemmen op wat ik nu écht in de wereld wil zetten. Mijn levenservaring, mijn opleiding en mijn spirituele weg kwamen steeds meer samen.  Ik voelde me al zo lang (soms letterlijk) geroepen om mijn natuurlijke gaven en kracht te delen. Om vanuit bezieling – zonder mezelf klein te houden – mijn plek in te nemen: zonder masker, gewoon door mezelf te zijn.

De impact op mijn business is enorm. Door me te verbinden met de universele liefde waar we allemaal een manifestatie van zijn, gebeurt er iets “magisch”. Er ontstaat een prachtige energie die onbelemmerd stroomt, waardoor de vrouwen die ik begeleid zich weer herinneren wie zij werkelijk zijn; los van hun verhalen, denkpatronen en oordelen.  Ik doe nu werk dat écht een verschil maakt. Ik heb me volledig gecommitteerd om vanuit verbinding, liefde en vreugde te leven en te werken.

Als je vastloopt in je bussiness
kán dat te maken hebben met de relatie met je moeder

Oude gedachtepatronen steken steeds vaker de kop op. Ze zijn ingewikkeld en veroorzaken verwarring… gepieker waardoor je niet in je kracht staat. Het is alsof je de stem van je moeder hoort bij alles wat je onderneemt. Je bent je gaan aanpassen en naar liefde, bevestiging en goedkeuring buiten jezelf gaan zoeken (eerst bij je moeder, later bij je partner… maar ook bij je klanten!). Je best doen – ten koste van de verbinding met jezelf -wordt een rode draad in je leven. 

Het zoeken naar liefde, goedkeuring en bevestiging buiten jezelf is een hopeloze onderneming. Het leidt alleen maar tot nog meer belemmerende overtuigingen.

Want wat je ook doet, het is nooit helemaal goed genoeg.

Online training - Liefdevol Leiderschap Academie - Inge Orlemans

Er is maar één manier is om je vrij te maken van deze belemmerende overtuigingen. Niet door je moeder te veranderen, niet door je verleden te herschrijven, niet door een betere versie van jezelf na te streven, niet door de juiste marketingstrategieën in te zetten…

… maar door naar binnen te keren..

Het gaat om het doorzien van denkpatronen en overtuigingen. En over het je weer opnieuw verbinden met je wezenlijke Zelf, dat onveranderlijk in vrede en liefde is. Dat is precies wat ik doe in mijn trajecten.

Mijn kracht ligt in het “zien” waar jij jezelf blokkeert. Ik help je om je bewust te worden van je denken, zodat je oude verhalen los kunt laten en je je ware zelf onthult. Dit vraag om mijn volledige aandacht helemaal voor jou, … daarom werk ik uitsluitend 1-op-1 en neem ik jaarlijks een beperkt aantal cliënten aan. We onderzoeken wat er tussen jou en een bloeiende business in staat. Ik ondersteun je in het orde brengen in de chaos, het afzetten van maskers en het loslaten van aangeleerde patronen, waardoor je business helemaal bij jou gaat passen en je je onbezorgd op de essentie kunt richten.

Er is maar één manier om vanuit bezieling te ondernemen; je aandacht naar binnen richten en samenvallen met wie je werkelijk bent.

Dit is wat anderen over mij zeggen

Lilian - vrouwelijke ondernemer

Inge, je prikt zo mooi door mijn warboel heen.

Verhelderend om mijn ‘vechten tegen’ om te buigen naar ‘loslaten’ en zijn zoals ik ben. Ik hoef geen goedkeuring buiten mezelf te zoeken: dat geeft me een sereen, zacht en vrij gevoel.  Prachtig hoe je door liefdevol te luisteren laagjes bij me weg pelt waardoor je bij mij zo’n inzicht helder maakt.

- Lilian Adema, grafisch vormgever -

Vrouwelijke ondernemer Marielle

Inge luistert: met aandacht, met hart.

En als ze geluisterd heeft, weet ze intuïtief precies wat ze terug moet zeggen. Ze moedigt aan, juicht toe, en stelt precies de juiste vragen.  
Ik zie nu dat het niet mijn moeder is die mij belemmerde, maar ik zelf. Eigenlijk belemmerde ik ons allebei. En dat is gestopt met hulp van Inge; wat een vrijheid! 
Inges ervaringen met haar moeder, in combinatie met haar vaardigheden als coach, zijn uniek.

- Mariëlle, business coach -

Vrouwelijke ondernemer Hanne

Liefdevol met jezelf aan de slag gaan.

Inge laat je geduldig zelf zien en ervaren wat je aan het doen bent en haar vragen zijn zo dat je zelf vertelt hoe het anders kan. Alleen door liefdevol met mezelf aan de slag te gaan, de regie te nemen kwam ik los van de zich steeds repeterende verhalen en kreeg ik mijn energie en creativiteit weer op volle sterkte. Inge is echt geweldig om als coach te hebben, niet zweverig; ze leidt je echt door jouw proces, liefdevol en professioneel.

- Hanne Lionares, HR manager -

Nog meer over Inge?

Luister naar mijn Podcast “zo moeder, zo business”

Via Spotify

Via Apple

Lees hier mijn interview met MIC magazine

Laten we connecten op LinkedIn.

10 dingen die je nog niet wist over mij

Zweverig geleuter
Ik ben allergisch voor zweverig geleuter, ik heb niets met vijfde dimensies, heksen, wollige taal en trek nooit een engelenkaart. Maar ik wéét dat ons ware zelf volmaakt vrij is, onveranderlijke liefde. Door je met deze universele liefde te verbinden, transformeert je leven 180 graden. Dat is waarom ik mezelf een no nonsense spiritueel leraar noem.
Twaalf vingers
Mijn vader (zeeman) deed vroeger de bevallingen van mijn moeder. Toen ik geboren werd, bleef het even stil. Mijn moeder vroeg ongerust: "zit alles er aan?". Mijn vader antwoordde: "ik tel 12 vingertjes". Ik ben geboren met 2 extra pinkjes; op de kleuterschool wilde niemand hand in hand met mij lopen. Ze zijn dan ook operatief verwijderd. Behalve 2 bobbeltjes en het feit dat mijn wijsvingers erg traag zijn, merk ik er niets van.
Moeders ape-gatje
Ik werd vroeger “moeder’s ape-gatje” genoemd: mijn moeder was mijn alles en ik vond het heerlijk om op haar schoot te zitten. Ik begreep er helemaal niets van dat ze regelmatig raar en onverstaanbaar sprak en zwalkend door de kamer liep. Toen ik ontdekte dat ze alcoholiste was stortte mijn wereld in elkaar. Waarom? Wat deed ik verkeerd? Gelukkig ontdekte ik de kracht van werkelijk vergeven zodat ik niet meer vanuit het verleden, maar vanuit zachtheid naar mijn moeder ging kijken. Onze relatie ontwikkelde zich vanuit machteloosheid naar wezenlijke liefde. Op 27 december 2018 overleed mijn moeder. Heel rustig blies ze haar laatste adem uit in het bijzijn van mijn zoon en mij. Het voelde warm, rustig en vredig.
Roddelen
Ik heb Culturele Antropologie gestudeerd aan de Universiteit van Amsterdam met als specialisatie feministische antropologie. Mijn scriptie heette "de betekenis van roddelen in de constructie van vrouwelijkheid". In de jaren dat ik projecten deed in Afrika werd ik diep geraakt door de kracht en wijsheid van de moeders die ik daar ontmoette. Dat is van invloed geweest op mijn leven: wat een moed, wat een power en wat een verbinding met het hier en nu.
Fladderen
Ik werkte jarenlang als senior consultant bij Cap Gemini/Ernst & Young waar iedereen een stemmig en sjiek (mantel)pak droeg. Ik niet hoor, ik fladderde rond in een rode linnen broek en was totaal niet geïnteresseerd in de nieuwe lease Audi. Als ik 's middags om 5 uur naar huis ging werd me gevraagd of ik de middag vrij had genomen. Een mooie reden om zzp-er te worden en veel bij mijn zoon te kunnen zijn.
Mijn zielsverwant
Elf jaar geleden haalde ik een kruising herder/rottweiler uit het asiel. Ze vonden hem "onhandelbaar" en hij zou worden afgemaakt. Ik viel als een blok voor hem en noemde hem Donald (tijdperk vóór Trump). We gingen eindeloos trainen en hij leerde me dat als ik vanuit rust grenzen aangaf, hij ALTIJD luisterde. Onlangs hebben we hem laten inslapen - bijna 13 jaar oud. Donald is nog steeds de projectie van mijn oneindige vertrouwen in de universele liefde en is een groot geschenk in mijn leven.
Bosje bloemen
Ik raak helemaal van de leg als ik een bos bloemen krijg. Geen idee wat ik er mee moet; dat gedoe met afsnijden, voeding erbij en ik heb nooit de goede vaas in huis. En die stank na een paar dagen... jakkie. Bloemen horen voor mij in de tuin te staan, lekker met hun wortels in de aarde.
Het dagelijks leven is je leerschool
Ik ben een geïnitieerd meditatiedocent en heb een opleiding afgerond in non-duale filosofie. Ik vond het allemaal prachtig maar erg vanuit je hoofd. Want hoe doe je dat in de praktijk, met een gezin, een baan, een hond, het huishouden… Pas nadat "Een cursus in Wonderen" op mijn weg kwam en ik gepassioneerd de lessen ging doen, ontdekte ik dat juist het dagelijks leven mijn leerschool is... super praktisch.
Mijn eigen familie
De verslaving van mijn moeder zette het hele gezin op losse schroeven. Knetterende ruzies, een moeder die het volledige opgaf en dronken in bed lag, zussen die wegliepen om nooit meer terug te keren. Ik heb daarom mijn eigen familie gecreëerd: de liefste man van de wereld (sorry, die heb ik), de meest geweldige zoon (idem) en schoonste dochter, een geweldige bonus-dochter, 2 prachtige honden en een zelfbenoemde kleine zus.
Steeds meer ruimte
Als kind droomde ik regelmatig dat ik in een kleine, benauwde ruimte woonde, waar ik me niet thuis voelde. Pas later kreeg de droom een prachtige betekenis: in de ruimte was een deur die ik eerder niet gezien had. Ik deed de deur open en liep een stralende, oneindig grote ruimte in.
Previous
Next
Scroll naar top