Over
Inge Orlemans

Ik wil altijd een gewone moeder. Maar mijn moeder zat niet met een kopje thee op mij te wachten als ik thuiskwam van school. Mijn moeder lag dronken in bed.

Mijn hele jeugd heb ik geprobeerd haar te redden. Hoe klein ik ook was, ik was ervan overtuigd dat het mijn schuld was dat zij te veel dronk en ongelukkig was. Ik voelde me hopeloos alleen, machteloos en in de steek gelaten.

Desondanks (echt geen idee hoe) haalde ik mijn Atheneum B diploma en ging ik Culturele Antropologie studeren aan de UvA.

Op een avond was ik uitgenodigd voor een feestje. Iedereen was vrolijk: er werd gedanst, gezoend en gelachen. Maar ik zat op een versleten ribfluwele bank en vertelde een studiegenoot over mijn moeder. Over hoe akelig het vroeger was en dat ik daardoor nu niet geconcentreerd kon leren, vreetbuien had, steeds dikker werd en verkeerde vriendjes aantrok. Mijn studiegenoot keek me medelijdend en begripvol aan.

Mijn wezenlijke zelf

En toen gebeurde er iets bijzonders. Het was ineens alsof ik naar mezelf keek. Ik realiseerde me dat ik mijn verhaal voor de 483-ste keer vertelde. Dat ik het zó vaak verteld had dat het leek alsof ik mijn verhaal geworden was. Ik “zag” m’n verhaal… en was me zó bewust van het feit dat ik de waarnemer van mijn gedachten ben. En dat die waarnemer, dat wat ik diep van binnen ben, volmaakt vrij en liefdevol is; het oog van de storm. Daar waar het onveranderlijk rustig en vredig is.

Het was een transformerende ervaring en het startpunt van een prachtige reis: de verbinding met mijn wezenlijke zelf.

Een reis die mij voerde naar Afrika, waar ik kwam om “zielige” mensen te redden maar zoveel leerde van de ongelofelijk krachtige vrouwen daar.
Naar een baan als senior consultant bij Cap Gemini Ernst & Young, waar ik mooie opdrachten deed, maar me volledig niet op mijn plek voelde.
Naar (cliché… ik weet het) de mooiste rol in mijn leven, die van moeder.
Naar verschillende spirituele paden: de non-duale filosofie, het Kashmir Shaivism en de opleiding tot yoga en meditatie-docent.

De kracht van vergeven

Pas toen Een cursus in Wonderen op mijn pad kwam had ik mijn weg in ‘spiritueel’ opzicht gevonden. Ik leerde de kracht van werkelijk vergeven en hoe behulpzaam het is om voor AL mijn gedachten (zonder uitzondering) 100% verantwoordelijkheid te nemen.

De relatie met mijn moeder, de “pijn” die ik als kind had opgelopen, werd steeds meer een cadeau in prikkeldraad. Alle overtuigingen die langskwamen in mijn denken, alle oordelen die ik had over een ander en over mezelf, werden een uitnodiging om te ont-wikkelen. De relatie met mijn moeder veranderde in sneltreinvaart.

Mijn moeder kreeg Korsakov, daarna een cva en toen werd ze langzaam dement. Ik bezocht haar veel in het verzorgingshuis. Het werd steeds fijner om bij haar te zijn. Hoe boos, verdrietig of machteloos ze zich ook voelde, ik was er helemaal voor haar. En er gebeurde iets heel moois.. ook zij werd rustig en stil. En dan voelde ik me volmaakt en vrij… eindelijk wezenlijk verbonden met haar.

En dat had een enorm effect op andere aspecten in mijn leven: de opvoeding van mijn kinderen, mijn vriendschappen, mijn partnerkeuze. Ik voelde me steeds vrijer en tja.. gelukkiger.

Vergeef je moeder, vergeef jezelf

De impact op mijn business

Na een carrière als senior consultant bij Ernst & Young en directeur van een detacheringsbureau, startte ik in 2004 als zzp-er. Ik wilde meer vrijheid in mijn werk, meer rust en minder afhankelijk zijn van hiërarchische gekkigheid. Gewoon doen wat IK wilde en daar mijn geld mee verdienen.
Maar al snel merkte ik dat ik alleen maar nóg harder ging werken. Ik voelde me verantwoordelijk voor het geluk van mijn klanten en was bang dat ik door de mand zou vallen als ze ontdekten wie ik werkelijk was. En iedere keer op zoek gaan naar nieuwe klanten viel me veel zwaarder dan ik had bedacht want er moest natuurlijk wel brood op de plank.
Ik voelde me doodmoe en uitgeput

Tot ik me realiseerde dat de relatie met mijn moeder, de overtuigingen en oordelen die ik in mijn jeugd had aangenomen, natuurlijk ook van enorme invloed waren op mijn business.
En opnieuw keek ik naar die overtuigingen: ik ben niet goed genoeg, niemand zit op mij te wachten, ik ben niet waardevol, ik moet alles alleen doen.

Door de relatie met mijn moeder te helen ont-dekte ik wie ik werkelijk, diep van binnen ben. Toen ik vanuit mijn innerlijke kracht ging werken, kwam er veel meer flow in mijn business. Ik ging klanten aantrekken die echt aan de slag willen en zelf verantwoordelijkheid nemen. Ik ging steun vragen aan collega’s en ondersteuning inhuren op gebieden waar ik niet thuis in ben. En ik ging grote stappen in mijn business zetten. Ik heb van mijn passie mijn werk gemaakt, ik werk vanuit mijn hart, heb tijd voor mezelf (mijn hond, mijn tuin en mijn persoonlijke ontwikkeling) en verdien ik zoveel geld dat ik projecten in Afrika kan ondersteunen.

De afgelopen jaren heb ik meer dan
450 vrouwen in mijn leeromgeving begeleid en tientallen vrouwen 1 op 1 gecoacht.

Scroll naar top