Over projecties en helen

Zolang je gelooft dat er iets mis is met jezelf, zolang je niet volledig samenvalt met het feit dat jij volmaakte liefde bent, zit je hoofd vol met belemmerende overtuigingen over jezelf. Doodvermoeiend.

Er zijn duizenden variaties, maar “ik ben niet goed genoeg” is de rode draad.

Omdat je niet graag gekweld wordt door al die belemmerende overtuigingen over jezelf, projecteer je ze op de wereld om je heen.

Dat werkt als volgt:

Je maakt je partner, de pubertijd van je zoon, de omstandigheden, de maatschappij etc etc de oorzaak van het feit dat jij je ellendig voelt.

Daardoor ben je in conflict met de wereld om je heen. Als je man maar liever was, als je zoon zijn troep maar opruimde, als er geen corona crisis was, als niemand z’n troep op het strand gooide, dan zou jij gelukkig zijn.

En het is heel vermoeiend om de hele dag in conflict te zijn en al die oordelen in je hoofd te hebben.

Het is belangrijk te doorzien dat al jouw emoties, het drama waarin je meegaat, projecties zijn. Dat al die oordelen eigenlijk oordelen over jezelf zijn.

Door je bewust te worden van je projecties, creëer je afstand tussen jou en je denken; want jij bent immers niet je denken (want er is iets in jou dat weet dat je denkt… toch?).

Verder hoef je niet zoveel hoor. Je gaat gewoon aan de drama’s voorbij, ze komen en gaan; net als je denken. Je weet dat ze niet de waarheid over jou vertellen.

En het is – gelukkig – niet heel ingewikkeld om hier meer helderheid en rust in te vinden.

Je voelt onvrede (wees je daar bewust van). Je bent boos, geïrriteerd, benadeeld, door iets of iemand buiten jou.
Realiseer je dat het alleen maar over jezelf gaat (het gaat in wezen nooit over een ander). Het zijn geprojecteerde overtuigingen die jij over jezelf hebt.

Onderzoek wat de onderliggende overtuiging over jezelf is. Wat geloof je over jezelf.

Weet dat je iets gelooft over jezelf dat niet waar is (Schrijf de onderliggende overtuiging eventueel op, maar ga vooral niet analyseren: alleen de aap vraag “waarom?”).

Vervolgens herinner je je dat jouw wezenlijke zelf onveranderlijke liefde is. Er is in wezen helemaal niets mis met jou. Jouw ware Zelf is volmaakt en stralend.

Zoek een “hulpmiddel” om je met dit wezenlijke zelf te verbinden. Bijvoorbeeld door:

  • Een zinnetje: ik ben volmaakte liefde, ik ben een kind van god
  • Een beeld van iets wat je diep raakt en ontroerd.
  • Een gevoel van ruimte en licht.

That’s it. Appeltje – eitje… 1,2,3 uit de upset.

Laat me in een reactie onder dit bericht weten hoe dit voor jou werkt om uit de upset in de innerlijke rust te komen.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar top